Curs de DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI BEBELUȘULUI (de grup)

Curs de DIVERSIFICAREA ALIMENTAȚIEI BEBELUȘULUI (de grup)

Rezervă-ți locul acum!

Ajută bebelușul să guste și altceva
Momentul introducerii alimentelor în meniul unui bebeluș reprezintă un fenomen la fel de important pentru mame ca momentul alăptării. Cele mai multe se tem de “confruntare” la fel cum se îngrijorau înainte să-și pună bebelușul pentru prima oară la sân. La curs vei afla tot ce trebuie să știi despre alimentația complementară a bebelușului tău și cum să te descurci mai ușor cu introducerea noilor alimente.

De ce cursul e grozav pentru mămici:
- Te ajută să recunoști momentul când poate începe diversificarea
- Afli de ce alimente complementare are nevoie bebelușul
- Înveți cum să te descurci cu introducerea noilor alimente.
- Eviți stresul și anxietatea provocate de această perioadă dificilă.

Ce teme parcurgem împreună:
- Tranziția de la alimentația bazată exclusiv pe lapte la diversificarea alimentației
- Când ar trebui introduse alimentele solide în hrana bebelușului?
- Principiile diversificării alimentației bebelușului în primul an de viață
- Autodiversificare sau bebe mănâncă singur
- De ce nutrienți și necesar caloric are nevoie bebelușul pentru a crește și a se dezvolta sănătos
- Când și cum știi că bebelușul tău a mâncat suficient - nici prea mult, nici prea puțin
- Diversificarea alimentației bebelușului și diversificarea stării tale emoționale
- Refuzuri, capricii alimentare, apetit insațiabil și mecanismele psihologice declanșatoare

Momentul potrivit pentru diversificare
Până la împlinirea vârstei de 6 luni, bebelușul tău are nevoie doar de lapte matern. Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății recomandă în această perioadă alăptarea exclusivă, care le asigură celor mici o bună creștere și dezvoltare și îi ferește de diferite afecțiuni.

Deși mămicile se grăbesc să introducă primele alimente solide în meniul bebelușului, temându-se că acesta nu se mai satură doar cu lapte matern, de fapt, diversificarea timpurie îl privează pe cel mic de calciu și proteine, atât de importante pentru creștere și dezvoltare. De altfel, până la 4-5 luni, bebelușul are reflexul de supt și nu știe să mestece, ci doar să sugă, limba, obrajii și buzele mișcându-se simultan.

Cum fiecare bebeluș se dezvoltă în ritmul propriu, chiar dacă cel mic a împlinit 6 luni trebuie să urmărești și semnele că este pregătit pentru primele alimente solide. Poți începe diversificarea dacă bebelușul tău:
- poate sta în funduleț și își poate întoarce capul dintr-o parte în alta (pentru a semnala că nu îi mai este foame);
- a pierdut reflexul de extruziune, caracteristic sugarilor și nu împinge mâncarea afară din gură;
- are deja primii dințișori și încearcă să ronțăie toate obiectele din raza vizuală;
- se trezește des noaptea, după ce avea tiparul de somn – veghe bine stabilit, un potențial indiciu că hrana lichidă nu îi mai este suficientă;
- chiar și după 8 -10 alăptări are un apetit crescut (dar se află în parametri normali de greutate)
- și-a dublat greutatea de la naștere

Specialiștii recomandă să introducem alimentele noi rând pe rând, în prima parte a zilei, când bebe este mai dispus să încerce gusturi și senzații noi. Atunci când începi diversificarea meniurilor, gândește la scară mică: 2 – 3 lingurițe de hrană semi-solidă (care curge din linguriță) sunt suficiente la început.

Amintește-ți că acum doar testați împreună alimentele, nu înlocuiți laptele și că este momentul cel mai important pentru formarea preferinței bebelușului pentru anumite gusturi.

Nu introduce ca prime alimente în meniu fructele. Pentru că au un gust dulce și le amintește de laptele matern, bebelușii le vor accepta imediat, dar apoi riști să respingă legumele, care au în mod natural un gust mai amărui.

Este de preferat ca primele mese solide să fie preparate pe loc, acasă. Nu păstra mâncarea de la o masă la alta, pentru că bacteriile din saliva bebelușului degradează principiile nutritive ale alimentelor, chiar dacă mâncarea a fost păstrată la frigider. 

Codul cursului: SMS24
Tipul cursului: Curs de grupAcest site foloseste module cookies. Navigand pe acest site sunteti de acord cu acestea. Pentru mai multe informatii click aici. Inchide