Primii ani contează cel mai mult
Vârsta
cuprinsă între 1 și 3 ani are un rol esențial în formarea unor obiceiuri
alimentare sănătoase și poate contribui la prevenirea bolilor în perioada
adultă. La cursul de nutriția copilului 1-3 ani, educatorii perinatali SAMAS te
învață cum să alcătuiești corect meniul juniorului, astfel încât să acoperi
toate nevoile nutriționale specifice acestei perioade și să pui bazele unor
deprinderi alimentare sănătoase, pentru întreaga viață.
De ce cursul e grozav pentru mămici:
- Nutriția
corectă promovează dezvoltarea optimă și creșterea copiilor.
- Alimentația sănătoasă reduce riscul de obezitate, anemie, osteoporoză și
carii dentare.
- Alimentația sănătoasă previne colesterolul crescut și hipertensiunea și
reduce riscul de a dezvolta boli cronice precum diabetul, bolile
cardiovasculare sau cancerul.
Ce teme parcurgem împreună:
- Necesarul
caloric al copilului;
- Grupe de alimente (proprietăți, surse, indicații, contraindicații);
- Alternative alimentare sănătoase;
- Necesarul de lichide;
- Alimentația în situații speciale (diaree, infecții respiratorii,
călătorii etc);
- Greșeli frecvente în alimentația copilului mic;
- Etape de dezvoltare ale copilului 1-3 ani (dezvoltare fizică, cognitivă
și socio-emoțională);
- Nevoile copiilor de 1-3 ani;
- Obiceiuri alimentare sănătoase și cum îi ajutăm pe copii să le accepte;
- Contextul familial și importanța sa;
Juniorul are nevoi nutriționale
diferite față de adulți
Între 1 și 3
ani, juniorii cresc până la aproape 40% din înălțimea lor de adulți și iau
semnificativ în greutate. Ritmul de creștere nu este atât de spectaculos precum
în primul an și, ca atare, apetitul copilului scade. Pe de altă parte, cel mic
începe să descopere lumea și are o mobilitate din ce în ce mai mare, iar
această activitate fizică trebuie acoperită printr-un aport caloric adecvat.
Necesarul
caloric între 12 – 24 de luni este de aproximativ 1000 kcal/ zi (circa 900 la
12 luni, respectiv 1000 la 24 de luni). Specialiștii recomandă ca juniorul să
aibă trei mese principale și două gustări care să acopere toate cele cinci
grupe de bază ale piramidei alimentare (cereale, vegetale, fructe, lapte și
derivatele, carne). Meniul copilului de această vârstă trebuie să conțină
zilnic:
- cereale integrale: 3 – 5 porții;
- vegetale: 3 porții;
- fructe: 2 – 3 porții;
- lapte sau derivate: 2 – 4 porții;
- carne: o porție.
Din punct de
vedere alimentar, perioada între 1 și 3 ani este caracterizată de multe și
importante schimbări. Acum are loc tranziția de la alimentația predominant lactată
la o alimentație asemănătoare cu cea a adultului. Părinții trebuie să țină
cont, însă, de faptul că juniorul are nevoi nutriționale diferite față de
adulți și că alimentația din această perioadă este foarte importantă pentru
dezvoltarea lui cognitivă, pentru sănătatea lui, dar, spun psihologii, și
pentru tiparele de comportament alimentar pe care le va manifesta mai târziu.
Creierul
celui mic crește (la propriu) și se dezvoltă în fiecare zi, ajungând la 3 ani
la 85% din mărimea pe care o va avea la maturitate. De aceea, o alimentație
bogată în fier (care ajută celulele roșii să transporte oxigenul în sânge) și
acizi grași esențiali este foarte importantă în această perioadă. Studiile
arată că juniorii care au avut o alimentație bogată în fier în primele 1000 de
zile de viață obțin note mai mari la scris, citit și matematică, atunci când
ajung la vârsta școlară.
*** Există posibilitatea să faceți cursul și one to one cu un educator perinatal prin Whatsapp. Costul cursului individual este 200 de lei.
Pentru a vă rezerva un loc, ne puteți scrie la programari@programsamas.ro sau ne puteți suna la 0786 176 949.
De asemenea, puteți utiliza formularul de rezervare de mai jos, alegând ca localitate opțiunea "Toate localitățile". Selectați data și ora pe care le doriți, iar la locație alegeți "La domiciliu (oraș)".
Codul cursului: SMS29
Tipul cursului: Curs individual