Curs de REEDUCARE ABDO-PERINEALĂ (individual)

Programul constă în 3 ședințe, fiecare având o durată de 60 de minute.

Ședința inițială cuprinde o evaluare prin anamneză (întrebări) și o parte practică (exerciții).

Curs de REEDUCARE ABDO-PERINEALĂ (individual)

Rezervă-ți locul acum!

Recuperare rapidă după naștere
Viitoarele mămici se întreabă cât de repede își vor reveni după naștere, mai ales dacă își doresc să aducă pe lume un copil pe cale naturală. Voi fi la fel ca înainte? Atât din punct de vedere al tonusului muscular, cât și în plan intim? Sunt doar câteva dintre temerile femeilor. Tocmai de aceea specialiștii le recomandă programul de recuperare abdo-perineală.

De ce cursul e grozav pentru mămici:
- Facilitarea revenirii la forma inițială, de dinainte de naștere
- Revenirea la o viață intimă satisfăcătoare
- Evitarea problemelor (prolaps de organe, incontinență urinară, fecale, hemoroizi, probleme sexuale).

Ce teme parcurgem împreună
Este bine să faci cursul de reeducare abdo-perineală la 6 săptămâni după nașterea normală sau prin cezariană, doar după ce obții acordul medicului tău.

Exercițiile sunt recomandate indiferent de tipul de naștere.
Exercițiile de recuperare abdo-perineală au rolul de a tonifia atât perineul, cât și mușchii abdominali, mușchi ce sunt depărtați în timpul sarcinii pentru a face loc bebelușului să crească.

Perineul are un rol foarte important pe tot parcursul vieții: ajută la ghidarea bebelușului pentru expulzie, în timpul nașterii, previne apariția incontinenței urinare și a prolapsului genital, iar în plan intim participă, prin contractare, la raportul sexual.

Sarcina și nașterea pot avea ca urmări slăbirea musculaturii perineale din jurul orificiului urinal, manifestată prin mici pierderi necontrolate de urină (la râs, strănut, ridicat de greutăți, urcarea scărilor), distrugerea integrității perineului, prin mici rupturi sau epiziotomie la naștere, precum și slăbirea vaginului, care nu se mai contractă.

Exercițiile de reeducare abdo-perineală se impun indiferent dacă ai născut vaginal sau prin cezariană, musculatura fiind afectată nu atât de trecerea bebelușului prin canalul de naștere, cât de modificările hormonale care au avut loc pe tot parcursul sarcinii.

Imediat după naștere, zona perineului este dureroasă și umflată. Ea se vindecă după 4 – 6 săptămâni, dar pot trece și 6 luni până când mama să se simtă complet vindecată. În primele zile după naștere se recomandă să menții zona perineală rece, aplicând gheață la fiecare 1 – 2 ore, timp de 48 de ore. Nu te feri să mergi la toaletă – deși senzația este ciudată, iar zona – dureroasă, eliminarea scaunului se poate face fără pericol. Hidratează-te bine și introdu mai multe fibre în dieta ta, pentru a evita constipația. Ai grijă să menții zona perineală curată!

Pe toată perioada recuperării trebuie să eviți băile cu săruri, să nu folosești pudră de talc și nici loțiuni sau creme.
Dacă durerea persistă sau simți un miros neplăcut și zona se inflamează, acestea pot fi semne de infecție și trebuie să mergi de urgență la un control.

Recuperarea sau reeducarea abdo-perineală poate începe, cu acordul medicului ginecolog, după 6 – 8 săptămâni de la naștere. În cazul în care mama a participat la cursuri prenatale de pregătire a perineului, recuperarea abdo-perineală este mai ușoară, iar rezultatele se văd mai repede.

Pentru obținerea unor rezultate satisfăcătoare, recuperarea abdo-perineală trebuie practicată pe o perioadă lungă de timp, de cel puțin 3 ori pe săptămână.


Sedințele cu întâlnire fizică pot fi făcute doar la sediul din București. Prețurile sunt atat pentru sesiunile pe zoom, cat si pentru cele fizice:

  • sedința de evaluare – 200 lei
  • sedința de follow-up – 150 lei
  • Program 3 sedințe: 1 sedință evaluare + 2 de follow-up – 450 lei


Pentru a vă rezerva un loc, ne puteți scrie la programari@programsamas.ro sau ne puteți suna la 0786176949.

Codul cursului: SMS23
Tipul cursului: Curs individualAcest site foloseste module cookies. Navigand pe acest site sunteti de acord cu acestea. Pentru mai multe informatii click aici. Inchide