Fii pregătită de naștere
Timp de 9 luni, viitoarea mamă se pregătește pentru momentul venirii pe lume a bebelușului ei. Dar nu întotdeauna nașterea are loc conform planului. Cursul de pregătire pentru naștere este conceput astfel, încât să pregătească părinți competenți și relaxați, care să se poată bucura cu adevărat de venirea pe lume a bebelușului lor.
Cursul este recomandat începând cu săptămâna a 24-a de sarcină.
De ce cursul e grozav pentru mămici:
- Înveți să parcurgi cu încredere și relaxare procesul nașterii.
- Afli informații corecte, de la profesioniști. Eviți informațiile greșite, luate de pe internet
- Afli exact ce ai de făcut și unde să mergi când vine momentul nașterii
- Eviți stresul și panica din spital - ai 9 luni pentru a te informa, folosește-le!
- Afli la ce complicații te poți aștepta și ce opțiuni ai la dispoziție.
Ce teme parcurgem împreună:
- Diferite tipuri de proceduri medicale la naștere și motivele pentru care pot fi necesare
- Tipuri de anestezie
- Inducerea nașterii
- Operația de cezariană
- Nașterea instrumentată
Surprize, surprize
Timp de 9 luni, viitoarea mamă se pregătește pentru momentul venirii pe lume a bebelușului ei. Dar nu întotdeauna nașterea are loc conform planului. Statistici realizate în Statele Unite arată că doar 5% dintre femei nasc la data calculată. În 80% dintre cazuri, nașterea are loc între săptămânile 37 și 42. Restul de procente sunt reprezentate de nașterile premature (11%) și de cele după termen, situație în care este necesar ca nașterea să fie indusă, pentru a evita suferința fetală. În unele situații, nașterea medicalizată se impune, în altele, ea este opțiunea expresă a gravidei – de exemplu, solicitarea unei anestezii peridurale.
Pentru a alege în cunoștință de cauză, viitoarea mamă trebuie să primească informații corecte și complete, pentru că alegerea unei opțiuni presupune în mod obligatoriu renunțarea la o alta.
Nașterea cu anestezie peridurală
În ultimii ani, folosirea anesteziei peridurale la cererea gravidei este o practică pe scară largă, ajungând, de exemplu, la o rată de peste 60% din nașterile pe cale vaginală, în Franța. Indicațiile medicale pentru anestezia peridurală sunt rare. Aceasta se recomandă în caz de hipertensiune arterială în timpul travaliului sau când dilatația stagnează, chiar după stimularea travaliului prin mobilizarea gravidei, folosirea pozițiilor verticale, ruperea artificială a membranelor, perfuzia cu oxitocină.
Anestezia peridurală atrage o reducere a autonomiei pentru mamă. Aceasta pierde controlul urinar, are o mobilitate redusă, trebuie să fie ghidată în expulzie de către personalul medical, din cauza diminuării funcției senzoriale. Pe lângă autonomia redusă, există riscul persistenței senzației de amorțeală și slăbiciune în zona lombară, în jurul locului de puncție. Dacă anestezia peridurală este montată înainte de dilatația de 5 cm, există un risc de încetinire a travaliului, impunând folosirea oxitocinei și crescând riscul altor intervenții medicale (cezariană). În caz de anestezie rahi-peridurală sau de rahi-anestezie, există riscul de scurgere a lichidului cefalo-rahidian prin breșa lăsată la locul de puncție. Până la reînchiderea breșei (după 24 – 72 ore), mama poate experimenta dureri de cap violente la orice tentativă de ridicare în poziție verticală, din cauza presiunii cefalo-rahidiene scăzute.
Nașterea indusă
În cazul în care este necesară inducerea nașterii pe cale medicală, doctorul va solicita gravidei să se prezinte la spital. În cadrul vizitei, se vor verifica, prin tușeu vaginal, aspectul colului și pozitia bebelușului. Medicul va alege o anumită metodă de inducere a nașterii – perfuzia cu oxitocină, utilizarea prostaglandinelor (intravaginal sau oral) sau ruptura artificială a membranelor. Inducerea nașterii este practicată doar în situații cu indicație medicală clară și necesită o monitorizare riguroasă!
Nașterea prin cezariană
Cezariana este o intervenție chirurgicală majoră, realizată sub anestezie (peridurală, rahi-peridurală, rahi), cu riscuri inerente (infecțios, de pierderi de sânge – peste 500 ml etc). Cercetările arată că, în absența unei indicații medicale, riscurile materno-fetale legate de cezariană nu sunt mai mici decât cele asociate nașterii vaginale. Gravidele care consideră că cezariana este mai sigură pentru bebeluș trebuie să înțeleagă și că nu se vor putea ocupa de nou-născut în primele zile, din cauza lipsei de mobilitate și a durerilor.
Codul cursului: SMS388
Tipul cursului: Curs individual